Kolekcja: Borówka amerykańska (Borówka wysoka) / Vaccinium corymbosum
Pyszne owoce zachęcą każdego do uprawy tego krzewu. Roślina dorasta do 1,5- 2,5 m wysokości. Liście ciemnozielone, skórzaste, jesienią przebarwiające się na żółto i czerwono. Na końcach pędów tworzą się grona drobnych dzwonkowatych kremowo-różowych kwiatów. Jagody dojrzewają stopniowo. Zrywa się je w kilka dni po całkowitym wybarwieniu, gdy pokryte są błękitnym nalotem. Owoce najlepiej smakują na surowo, ale można robić z nich przetwory lub zamrażać. Wymaga bardzo kwaśnych, lekkich i próchnicznych gleb. Najlepszy będzie kwaśny torf z domieszką starego, rozłożonego obornika w ilości ok. 2 kg na 1 roślinę. Można zastosować również obornik granulowany. Stanowisko nasłonecznione, osłonięte od wiatrów. Zawierają dużo cukrów, witamin, kwasów i soli mineralnych oraz pektyn. Strefa 5B.